Gând despre înjurătură

Se zice că poţi judeca un popor după cum înjură. Ne-a povestit doamna dirigintă acum ceva timp că, prin facultate, veniseră nişte coreeni. Şi i-a întrebat profesorul (român) care e cea mai urâtă înjurătură de la ei. După ce s-au fâstâcit un pic pe acolo, au dat, în sfârşit, un răspuns: „fiu de căţea”. Moment în care, noi, mai versaţi în arta subtilă a înjurăturii, am bufnit în râs. Nu zic acum că înjuratul e un obicei bun. Da, are o oarecare funcţie eliberatoare, şi ştiu asta de când am căzut grămadă pe scări, am înjurat un pic şi în 3 secunde eram în picioare. Dar nu vreau să tratez subiectul filosofic al înjurăturii, deşi sunt convins că se poate scrie lejer o carte de cel puţin 300 de pagini despre „metafizica înjurăturii la români”.

Nu. Ideea e că înjurătura nu e bună, şi nu e bine să te trezeşti înjurând la tot pasul. Şi vorbesc din experienţă, că am avut o perioadă în care înjuram ca tractoriştii. Dar voi trata un alt obicei: fraţilor, dacă puneţi steluţe în loc de litere, în aşa hal încât se înţelege cuvântul (gen „r***t” în loc de „rahat”) ca să păreţi mai finuţi, nu e deloc aşa. Pentru că tot aţi înjurat, şi tot s-a înţeles mesajul. Ba chiar transmiţi o vagă ipocrizie, încercând să pari că nu înjuri, când, de fapt, tot înjuri şi tot se înţelege. Nu vreau să pară o critică ofensivă (=atacatoare), pentru că sunt convins că majoritatea nu realizează chestia asta. Dar sunt convins şi că mulţi gândesc ca mine. Şi, în cele din urmă, tot mai bine e să eviţi formularea înjurăturii direct, dând dovadă de ceea ce se cheamă tact, decât să pui zeci de steluţe.

Anunțuri

~ de Ion pe Iunie 19, 2011.

4 răspunsuri to “Gând despre înjurătură”

  1. Acum,Ioane,oamenii mai injura si pentru ca se complac in mediul uman din jurul lor(adica plebea).Si eliminarea unui gest reflex de acest gen(caci asta a devenit injuratul)poate fi elementul care te elimina din turma(evident,plina de oi negre).

    Ar mai fi ceva.Eu acum vad poza de sub chestia cu „ion ambrinoc-ramnicean printre straini”.Cred ca ne caracterizeaza(intr-un fel) ambalajul acela de „ROM” infipt acolo.

  2. Prefer înjurătura uneori.

    http://despredemnitate.wordpress.com/2011/06/19/lasati-ma-sa-gandesc-in-locul-vostru/

  3. Uite sa stii ca si in franceza, cea mai intalnita injuratura este „fils de pute” care inseamna fiu de curva. La fel, una din cele mai intalnite din cele americane este „son of a bi(a)tch”. Deci multe au asa… Ma rog, pe romani nu`i vei auzi vreodata cu „fiu de catea” sau „fiu de curva” ( exceptie : P.A.S. a.k.a. f(CMMMC) )

  4. Nu zicea de cea mai întâlnită. Zicea de cea mai cruntă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: