A mai trecut un an

Pe 29 iulie 2011 am dat, mândru, jos lămâia din maşină. Sau mămăliga, aşa cum îi mai zice lumea. Bine, circulam cu ea pe jos de câteva luni bune, pentru că naveta zilnică este mai stresantă când eşti limitat la 80 de kilometri pe oră. Oricum, ca s-o fac şi pe asta, sunt destul de mândru de mine… undeva pe la 18 mii de kilometri pe 2 maşini diferite, şi n-am fost niciodată oprit de poliţie sau implicat în incidente sau accidente. Ceea ce e bine, zic eu. Poate reuşesc toată viaţa să nu iau nici o amendă. Şi totuşi, e mare lucru maşina: nu mai depinzi de orarul fix al trenurilor, ai control asupra cui se urcă cu tine, asupra temperaturii şi muzicii, şi nu mergi cu 40 la oră, iar dacă opreşti în câmp, pleci în 3-4 minute sigur.
Ei, eu nu înţeleg o chestie. Locuiesc într-un oraş de pe DN2. Arteră majoră. Alea alea. Pe artera asta majoră sunt multe sate, unele scurte, numai cât să te enerveze că trebuie să frânezi. Ce nu pot eu să înţeleg e de ce nu ridică limita de viteză la 70 în toate, având în vedere că e drum cu 4… mă rog, 3 benzi jumate, chiar 4 pe unele porţiuni, iar calitatea drumului permite lejer. Eventual limitare la 40-50 în puncte critice, gen treceri de pietoni. Aşa ceva ar scădea masiv nivelul de stres la care este supus şoferul.
Ei, nu numai că nu se face asta, dar se acţionează în sens invers: în judeţul Vrancea există o grămadă de comune pe DN2. Şi fiecare are limita de viteză la 50. Dar, cam cu 200m înainte, te limitează la 70. Cu încă o sută, te limitează la 50. Ba te trezeşti că îţi pune limitări dinastea şi în intersecţii dirijate (legea prevede ca în alea nedirijate să ai maxim 50) cu vizibilitate de câte un kilometru în fiecare direcţie. Din proprie experienţă, aştepţi să ieşi din sat să mergi un pic mai repede, şi abia ajungi la un 90 că vezi că deja trebuie să pui frâna. Bine, asta dacă te deranjează să-ţi facă poliţia poze pentru facebook. Eu sunt curios ce-a fost în capul celui care a gândit chestia asta. Hai să-i enervăm pe prăpădiţi până le şterpelim banii în amenzi, că pe noi oricum ne doare la bască, că suntem mai egali ca ei. Dar părerea mea e că, dacă creşti nivelul de stres de pe umerii şoferului, creşti riscul de accidente. De parcă n-ar fi suficient că preţul benzinei urcă de la o zi la alta.
De-aia plătim, ca să circulăm cu maşina, impozit, rovinietă, acciză la benzină şi, inclusă în preţul benzinei, taxă de drum.

Anunțuri

~ de Ion pe August 18, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: