Şoferul, etern vinovat

Deşi plecat, încă mai citesc presa scrisă. Şi, în ultima vreme, mi-au curs prin faţa ochilor câteva articole despre accidente rutiere în care au fost implicaţi şoferi de autoturisme şi pietoni / alte vehicule. Şi, de fiecare dată, reacţia publicului (sau a autorului) era puternic adversă şoferului.

Exemplu concret: o căruţă care trece DN2/E85 printr-un loc fără vizibilitate e lovită în plin de o maşină. Mor toţi 4 ocupanţii. Ce idee bagă redactorul: că şoferul avea viteză. Toată lumea e de acord, că o parte importantă din cauza accidentului este viteza şoferului. Nu contează că nu avea ce căuta căruţaşul pe acolo, nu contează că un căruţaş habar n-are şoferie sau legislaţie rutieră, nu contează că a trecut prin loc fără vizibilitate ca să evite o maşină de poliţie. Dar contează, mai ales pentru cititori, că şoferul a avut viteză. Deşi, la o adică, legal poţi merge pe DN2 cu 100km/h. Un şofer bun, în stare alertă, reacţionează într-o secundă. Asta înseamnă că până a călcat frâna a făcut deja 27 de metri. Până când i se reduce viteza semnificativ mai face măcar 30 de metri. Într-un loc fără vizibilitate, înseamnă că, şoferul mergând legal, căruţaşul care s-a băgat unde nu-i era locul oricum era mort. Când am comentat indignat de scoaterea şoferului drept ţap ispăşitor, comentariul nu mi-a fost aprobat. Probabil din dorinţa de senzaţionalism.

La fel: un om iese în faţa unui autoturism, care îl acroşează cu oglinda, ăla cade pe jos şi, mai târziu, moare. Dacă îţi sare un om din senin, în afara localităţii, tu eşti vinovat că n-ai putut să îl eviţi? Sau el, că era în faţa ta? Şi, din ce ştiu, totul a fost în afara localităţii; chiar şi în localitate ţi-ar trebui 10 metri MĂCAR până apeşi frâna. Tot şoferul e vinovat?

Acum e scandal cu Şerban Huidu, că a făcut accident. Da, bun, e cercetat pentru ucidere din culpă. Nimic în neregulă cu asta. E clar că el e vinovat, pentru că a pătruns pe contrasens; e firesc să îi afle şi viteza cu care se deplasa. Dar pentru ce, că poate înţeleg şi eu aşa, pentru ce măsoară viteza maşinii-victimă? Cu ce e relevantă în situaţia prezentă?

Pe scurt: în momentul în care e clar că un accident e cauzat de cineva care nu a acordat prioritate sau se afla unde nu trebuia (prima inclusă, de fapt, în a doua), de ce mai e relevantă viteza, având în vedere că în condiţiile în care s-ar fi circulat cu viteza legală nu ar fi avut loc nici un fel de schimbare? De ce? Şi de ce este şoferul scos mereu vinovat, chiar şi în accidente provocate de pietoni sau, mai rău, căruţaşi?

Anunțuri

~ de Ion pe Octombrie 16, 2011.

2 răspunsuri to “Şoferul, etern vinovat”

  1. Din doua motive bune:primul este evident,anume sa scoti bani din stiri „de senzatie”,”in exclusivitate”;al doilea motiv este legat de apetitul pur romanesc pentru acuzari nefondate…sau,mai bine zis,hai sa se bage si romanul in seama cu vecinul,ca uite ce a vazut la televizor,ca ala l-a ucis pe ala,si ca ala a scapat,si ala a luat-o lala,si ala e vinovat,si hai sa-l impuscam,si sa barfim degeaba.De de e scos vinovat soferul?In fiecare accident,ala care traieste,sau care e intreg, este sigur vinovat.Pai cum sa mai acuzi si sa blestemi ranitul,ca este deja ghinionist?Nu mai ai ce blestema!Scuipi in capul aluia care e mai sanatos,il blestemi pe el,ca e prea norocos,si tu nu esti.Pe langa mentalitatea romanesca legata de astfel de stiri,mai vine si justitia,care trebuie sa pupe-n cur mass-media,ca asa e romanul,deh.

  2. OFFTOPIC. Voiam sa-ti raspund la ce ai scris recent pe Visurat dar ala e rapid de mana si sterge comentariile fiindca, dupa cum vei vedea mai la vale, nu ne mai inghitim.

    e ce-ţi pierzi vremea cu atâtea articole în care ripostezi? Erau două vorbe pe net: haters gonna hate şi don’t feed the trolls. Şi, sincer, mi se pare că ai ajuns să scrii cam multe de-astea… decât să-ţi pierzi vremea răspunzându-le dobitocilor de pe net, nu mai bine scrii articole (să le zic) serioase sau vreo povestire (că n-am mai citit de mult şi tare-mi plăceau) ?

    El de fapt nu are ce scrie, si asta ti-o spune un fost fan. Cand nu are, inventeaza situatii. O sa te prinzi tu cu timpul….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: