Mitul Apusului civilizat

…e doar un mit. Şi realizezi asta destul de uşor.

În primul rând, toată lumea zice că străzile din România sunt murdare. Ei, bine, asta vine din mentalitatea noastră că „avem o ţară de căcat”. Asta e doar la nivel de mentalitate, că şi pe aici e destul de multă mizerie pe jos şi se tot adună. Mucuri de ţigară se găsesc, dar mai rar, pentru că nu prea fumează lumea pe stradă sau în locuri publice pe aici. Nu ştiu dacă din obligaţie sau nu (dacă nu, au, totuşi, un punct în plus). De aici şi numărul de chiştoace. Dar găseşti o grămadă de ambalaje de fast-food, eventual cartofi din fast food, şi uneori urmele unor oameni care au băut mult prea mult. Într-adevăr, mai apar din când în când echipaje de curăţenie, dar obiceiurile, adică alea care dau dimensiunea civilizată unui popor, sunt aceleaşi ca la noi, mergând până la mirosul de pipi pe câte o alee.

Apoi e condusul. Toată lumea se plânge de cum se conduce în România. Ei bine, mai tăceţi: în România se conduce frumos şi civilizat. Aici volumul de trafic este imens şi multe străzi sunt închise; problema locurilor de parcare nici nu se pune, ideea e simplă: parchezi la marginea oraşului şi vii cu autobuzul. Din fericire, au foarte multe autobuze. Din nefericire, traficul este demolat de biciclişti. Care nu prea au nici o gară cu regulile de circulaţie: îi vezi şi pe stradă, şi pe trotuar. Cel mai savuros e să-i vezi cu tandemul pe trotuar. La stopuri nu opresc toţi, chiar dacă au roşu. Şi dacă eşti pieton, nu te bagă în seamă, nu prea opresc, nu te ocolesc, de obicei îţi dau ţie semn să te dai la o parte să treacă ei. Cel mai fain a fost pe o alee, când venea un biciclist dintr-o parte, noi îi facem loc, apoi vine din cealaltă parte una, îi facem loc, şi aia „mergeţi şi voi numai pe o parte.”

Şi apoi e alcoolul. Sunt elev din şcoala românească. Asta înseamnă că nu sunt deloc străin de alcool. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată la noi în ţară să văd oameni duşi cu ambulanţa din cauza băuturii. Nu am mai văzut nici om care, după 2 ore chircit deasupra toaletei, în loc să încerce să se ridice şi să se culce, să mai ceară votcă. Nu am mai văzut om care să fi băut atât de mult încât să fie, a doua zi, în incapacitatea de a bea un pahar cu apă. Ăştia zici că abia au plecat de la părinţi şi vor să se facă praf. De fapt, la noi, la capitolul ăsta, stăm mai bine: dacă îi spui cuiva că ai căzut pe jos grămadă de la alcool sau că te-a luat salvarea, eşti de râsul curcilor. La ăştia, e motiv de mândrie. De fapt, ei nu beau ca să sărbătorească, ei sărbătoresc ca să bea. Pe deasupra, berea lor (cel puţin aşa mi se pare mie) e un pishwasser ordinar, cu 2 clase sub Neumarktul românesc.

Şi cel mai crunt când vine vorba de alcool: fetele. Beau şi ele până merg pe şapte cărări. O fi altă cultură, nu ştiu, dar mie mi se face silă când văd o fată mergând pe şapte cărări şi trăznind a alcool (care mai e şi scump). Înţeleg să bei un pic, da’ nu până când ajungi să nu te mai ţii pe picioare.

Aşa că, no, până la urmă, Vestul nu e mai civilizat. E doar mai scump. Şi mai mitizat. Nu o ducem noi atât de rău.

Anunțuri

~ de Ion pe Octombrie 22, 2011.

6 răspunsuri to “Mitul Apusului civilizat”

  1. In sfarsit o opinie diferita de „romania e de *****”. In ultimii ani s-a facut remarcata o atitudine cel putin dubioasa: „in Romania nu se poate face nimic” / „in Romania totul e prost” / „cum prind ocazia, cum plec din Romania”. Sa nu uitam ca desteptii de la care auzim frazele mai sus mentionate au fost crescuti si educati de Romania. Asa ca putin respect nu ar strica.

    Ma bucur ca ai atras atentia asupra faptului ca Vestul nu este mai breaz.

  2. In general,tot ce e mai scump pare mai de calitate.Acum,nu spun ca Anglia nu este de calitate,nu stiu,n-am fost acolo.Dar cu siguranta pare mai de calitate,pentru ca este mai scumpa.

  3. Evident,Romania este mai ieftina,deci pare un gunoi.

  4. @Andrei: eu am plecat exact pe ideea asta. Cât timp jumate de ţară vrea Băsescu, chiar nu se poate face nimic. Pe de altă parte, nici alţii nu sunt cu mult mai breji.

  5. Oxford nu reprezinta tot vestul, nici macar reprezentativ pt intregul UK nu este. Mi se pare exagerat sa generalizezi in halul asta si iti recomand sa mai treci si prin alte locuri inainte sa te arunci cu o astfel de parere.

  6. Corect, nu e reprezentativ pentru întregul UK: pe aici e plin de asiatici care nu prea beau deloc. Am mai văzut şi alte locuri din vestitul Apus şi nu mi-au provocat o impresie atât de diferită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: