O treabă de politică

Am mulţi prieteni care văd situaţia politică din România cam aşa.

Pediştii sunt singurul partid de dreapta, iar liberalii nu au nici o ideologie, pentru că au făcut alianţă cu PSD, partid de stânga.

Oameni buni, hai să ne înţelegem apropo de două chestii. În primul rând, în politică nu faci politică idealistă, pur ideologică. Asta fac partidele extremiste. Numai ăştia merg pe ideologie pură! În politica reală, în sistemul democratic (despre care se poate zice lejer şi cu argumente bune că e un rahat, dar celor care îmi spun asta le zic: da, ai dreptate. Vino tu cu ceva mai bun.) este vorba de o artă a compromisului. Toate partidele politice fac compromisuri. Şi asta indiferent de hoţie, corupţie şi alte acuzaţii tipice, totuşi, unui sistem democratic – apar probleme inerente, care se găsesc şi la case mai mari; vă invit să vă interesaţi despre conceptul de lobbying şi cum se întâmplă prin Statele Unite.

Revenind, ideea e că în politică mai faci şi compromisuri. Există un proverb românesc. Fă-te frate cu dracul până treci puntea. Eu aşa văd „uniunea social liberală”, şi nu ca pe o trădare ideologică. Pentru că – să fim serioşi – asta şi e. Pe de altă parte, de cum am auzit de „proiectul” ăsta, m-am temut că o să se întâmple ca în 2003-2004 cu „DA PNL-PD”, o alianţă între PNL, partid care avea cam 22% (şi trebuie remarcat că liberalii nu sunt un partid tare, dar sunt un partid constant) şi PD, un partid la o diferenţă destul de mică, dar care a mâncat electoral cât s-a putut de mult din ei. Apropo, ţineţi minte că PD era de stânga, şi prin 2007 s-a declarat, deodată, de dreapta? (vorbesc serios, s-a rupt din FSN prin Petre Roman) Cum sunt ei de dreapta?

Şi asta e a doua chestie pe care o spuneam: că mă tem pentru liberali. Asocierea cu PSD şi cu Victor Ponta – cu toate că sunt un pic sceptic apropo de scandalul cu plagiatul, dar sunt convins că are şi el o parte importantă de vină – o să îi coste enorm de mult electoral. Şi poate că ar fi avut mai mult de câştigat pe termen lung dacă rămâneau la locul lor.

Anunțuri

~ de Ion pe Iulie 1, 2012.

Un răspuns to “O treabă de politică”

  1. ca sa nu mai spunem de becali 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: